Bylo zavařování jen doménou našich babiček? I když se to může zdát, tak zavařování bylo oblíbené stále, ale v posledních letech se pomalu vrací v plné síle také zpět do našich domácností. Hodně tomu napomáhají nové technologie, které lze k zavařování využít. Věděli jste, že k zavařování lze použít třeba myčku na nádobí? Zamražování je zase pro změnu ten nejšetrnější způsob, jak uchovat potraviny. Takže si pojďme tyto metody uchovávání trochu představit.
Protože příprava jídel pro jaterní dietu je někdy časově náročnější, naučil jsem se uchovávat některá jídla v mrazáku nebo je zavářím do sklenic. Vždy, když vařím třeba vepřové v mrkvi nebo boloňskou omáčku, udělám je alespoň z kila masa. Co zbude, zavařím.
Ve spíži bez problémů vydrží i půl roku a hodí se, když není čas nebo chuť do vaření. Třeba když se výlet protáhne a už není nálada vymýšlet jídlo k večeři, to pak uvaříme jen špagety nebo brambory a jídlo je do dvaceti minut na stole.
Zavařit se dá téměř vše. Zamrazit už sice ne, ale při zachování pár jednoduchých pravidel je to také snadné. V následující kapitole přináším několik malých tipů.
~ ~ ~ ~ ~
Pokud zamražujete vařené jídlo, tak ho vždy nejprve nechte dobře vychladnout.
Nikdy nezamrazujte staré jídlo nebo potraviny, jde nám vždy hlavně o zachování kvality potravin a jídel.
Snažte se ze zamražovaných potravin vytěsnit co nejvíce vzduchu. Vzduch v nádobách a sáčcích ničí samotné potraviny, proto byste se měli snažit o co největší utěsnění nebo velmi pečlivé zabalení mražených potravin.
Nikdy nezamrazujte stejné jídlo dvakrát a mrazte tedy vždy jen tak velké porce, které po rozmrazení dokážete zkonzumovat.
Nezamrazujte potraviny na déle jak půl roku, i když některé vydrží v mrazáku i rok, ale je lepší nenechávat potraviny v mrazu tak dlouho. Proto si na mražené potraviny pište datum. A kdyby se vám nezdálo, jak rozmražené jídlo vypadá, raději jej vyhoďte.
Potraviny rozmrazujte pozvolna. Nejlépe je nechat potraviny rozmrazit pomalu v lednici, tolik se neodvodní, bude se s nimi lépe pracovat a budou chutnější. Největší chybou je pak nechat potraviny rozmrznout v teplé vodě, kdy se mohou na potravinách začít rychle množit nebezpečné bakterie.
Bylinky zamrazujte v troše vody ve formičkách na led a poté je používejte přímo do vařených jídel.
Tvrdší zeleninu, jako např. mrkev nebo celer asi pět minut povařte. Tak se v ní zachová více vitamínů.
Nezamrazujte potraviny, které obsahují více vody, jako např. rajčata, cuketu aj. Po rozmrazení budou blátivé a špatně se s nimi bude pracovat.
~ ~ ~ ~ ~
Zavařovat můžete několika způsoby. Prvním je zavařování v klasickém zavařovacím hrnci, nevýhodou je ale pořizovací cena a větší objem.
Druhým způsobem je zavařování v klasickém hrnci, který na dně vyložíme mřížkou, aby se sklenice nedotýkaly dna. U tohoto druhu zavařování je nutné použít teploměr na kontrolu teploty v hrnci.
Také se dá zavařovat v troubě, kdy do vhodné nádoby vyskládáme sklenice, zalijeme do jedné třetiny vodou a poté zavařujeme při 160°C.
Další z moderních technologií, které lze využít na zavařování, je parní hrnec. Velkou výhodou je, že sklenice stačí naskládat do hrnce a nastavit čas, po který chceme zavařovat. Nevýhodou je asi jen menší velikost nádob, takže nelze zavařit více sklenic najednou.
Sklenice i víčka by měli být naprosto čisté. Nejlépe je nechat sklenice i víčka nechat vyvařit, ať už v hrnci s vodou nebo v parním hrnci a po vyndání nechat pouze uschnout a neutírat. Z utěrky by se do sklenic mohli dostat zpět nežádoucí látky.
Pokud budeme zavařovat čerstvou zeleninu nebo ovoce, vždy by měli být co nejkvalitnější a čerstvé. Nahnilé, otlučené potraviny vyhoďte.
Hotová jídla zavařujeme jednu hodinu a další den postup opakujeme. Hotová jídla by při zavařování neměla obsahovat mouku, ale není to pravidlem. Pokud zavařované jídlo mouku obsahuje, může se stát, že ve sklenici časem zkysne. Je tedy lepší tato jídla občas prohlédnout nebo rychle zkonzumovat.
Polévky zavařujeme stejným způsobem jako hotová jídla, jen do sklenic nepřidáváme nudle nebo zavářky.
Zavázali jsme se, že bude kuchařka vždy zdarma a na tomto nic měnit nehodláme. Ale při stále se zvyšujících nákladech na provoz tohoto webu se obracíme na Vás vás. Abychom pro Vás mohli nadále spravovat tyto stránky a pracovat na dalším rozvoji, potřebujeme Vaši pomoc. Pokud se Vám naše kuchařka líbí a chtěli byste ji podpořit, tak můžete na náš účet 1117271044/3030. Jsme vděčni za každý, i jakkoli malý příspěvek.
Vaše Jednoduchá kuchařka.
Pracujeme na nové kuchařce pro dietu pankreasu. Dobrá zpráva pro vás je, že recepty jsou vhodné i pro jaterní dietu, takže si je budete moct dopřát i vy.
Mrkněte na web pankreatitida.cz, kde budou postupně přibývat recepty.
Text © 2019 Lukáš Zach
Fotografie © 2019 Lukáš Zach
Všechna práva vyhrazena.
Veškerý obsah je chráněn autorským zákonem.
Kopírování a rozšiřování textu nebo fotografií bez svolení autora je zakázáno.