Druhy rýže

Rýže jasmínová a basmati: Tyto dvě rýže patří mezi nejoblíbenější na světě, hlavně pro svou univerzálnost v kuchyni a lehkou stravitelnost. Jasmínová rýže se po uvaření na rozdíl od basmati trochu lepí.

Rýže parboiled: Tato loupaná rýže je upravena speciální technologií, kdy se vakuuje, poté namáčí do horké vody a pak opracovává horkou vodou pod vysokým tlakem. Výsledkem, je, že zrna na povrchu ztvrdnou a rýže se díky tomu po uvaření nelepí. Nevýhodou je, že je hůře stravitelná.

Rýže natural: Má odstraněnou jen slupku a obsahuje proto vysoké množství nenasycených mastných kyselin, vlákniny a vitamínů. Má lehce hnědou barvu, oříškovou chuť, vaří se déle a i po uvaření je pevnější na skus.

Rýže Arborio a Carnaroli: Tyto dvě kulatozrnné rýže, které se pěstují v Itálii, jsou tradiční pro přípravu italských rizot. Po uvaření vytváří krémovitou hmotu, protože obsahují velké množství škrobu.

Rýže na sushi: Má krátká, kulatá zrna a velmi vysoký obsah škrobu, který zaručí správnou lepivost rýže ke správné přípravě sushi.

Rýže Patna (také jako Caroli): Velmi kvalitní dlouhorzrnná rýže, má neutrální chuť a vůni.

~ ~ ~ ~ ~

Nevhodné druhy rýže pro jaterní dietu:

  • neloupaná rýže
  • divoká rýže
  • hnědá rýže
  • červená rýže
  • černá rýže
  • fialová rýže

~ ~ ~ ~ ~

Postupy příprav:

VAŘENÍ RÝŽE Vhodné pro všechny typy rýže kromě arborio, carnaroli a sushi. Do vroucí osolené vody vsypeme rýži a osolíme. Vaříme podle druhu rýže do změknutí. Poté scedíme a dobře propláchneme. Výhodou je, že se rýže nelepí. Nevýhodou, že propláchnutím ztratíme mnoho cenných látek.

PEČENÍ (DUŠENÍ) RÝŽE Vhodné pro všechny typy rýže kromě arborio, carnaroli a sushi. V hrnci smícháme 1 díl rýže a 1,5 dílu vody. Osolíme a přilijeme trochu olivového oleje. Dáme péct do trouby na 180°C na 45 minut. Po vyjmutí z trouby rýži promícháme vidličkou. Na tento postup je vhodné použít i hrnec na vaření rýže.

VAŘENÍ RÝŽE V PÁŘE Vhodné pro všechny typy rýže. V nádobě na rýži smícháme 1 díl rýže a 1,5 dílu vody, osolíme a přidáme trochu olivového oleje. Vaříme v parním hrnci 50-60 minut.

ITALSKÉ RISOTTO Vhodné pouze pro arborio a carnaroli. Do hrnce vsypeme rýži, mírně osolíme a pomalu opékáme asi 5 minut. Potom postupně podléváme vývarem nebo vodou a vždy, když se tekutina odpaří, přilijeme další. Takto postupujeme, až bude rizoto krémové a rýže měkká, ale uvnitř na skus. Ke konci vaření přidáme do rizota kousek másla nebo olivového oleje.

RÝŽE NA SUSHI Vhodné pouze na sushi rýži. Rýži vložíme do hrnce a zalijeme vodou, aby přesahovala asi tak o 1 cm. Hrnec přikryjeme pokličkou a dáme vařit. Jakmile se začne voda vařit, rýži promícháme a stáhneme výkon na nejnižší stupeň. Jakmile se všechna voda odpaří, rýže by měla být hotová.

 

novinky

Pracujeme na nové kuchařce pro dietu pankreasu. Dobrá zpráva pro vás je, že recepty jsou vhodné i pro jaterní dietu, takže si je budete moct dopřát i vy.

Mrkněte na web pankreatitida.cz, kde budou postupně přibývat recepty.

copyright

Text © 2019 Lukáš Zach

Fotografie © 2019 Lukáš Zach

Všechna práva vyhrazena.

Veškerý obsah je chráněn autorským zákonem.

Kopírování a rozšiřování textu nebo fotografií bez svolení autora je zakázáno.

© 2020 zachlee.cz | Jednoduchá kuchařka