Zapečený halibut v brokolicovém pyré

Zapečený halibut v brokolicovém pyré
4 porce / 1,5 hod.

Potřebujeme:

600g halibuta (může být i jiný druh ryby nebo můžeme použít filé v kostkách) • 1kg brambor • 1 čerstvou brokolici (nebo 1 balení mražené – asi 400g) • bobkový list • 100g másla • šťávu z 1/2 citronu • muškátový oříšek • trochu čerstvé petrželky • sůl

~ ~ ~ ~ ~

Postup:

Brambory oloupeme a dáme vařit do osolené vody. Před koncem vaření přidáme k bramborám brokolici, rozdělenou na růžičky a uvaříme společně doměkka. Uvařené brambory s brokolicí scedíme a ještě horké rozšleháme společně s polovinou másla na pyré.

Trochu vývaru z brambor si necháme a dáme do něj vařit několik bobkových listů, stonky z petrželky a filety z halibuta. Pozvolna vaříme asi 10 minut, poté rybu vyndáme a nakrájíme na kousky.

Máslo rozpustíme a prošleháme metličkou s citronovou šťávou a muškátovým oříškem a nakonec vmícháme posekanou petrželku.

Do zapékacích misek rozdělíme na dno část brokolicového pyré, položíme na něj kousky halibuta, pokapeme citronovým máslem, zakryjeme druhou částí pyré a zapečeme v troubě při 160°C asi 30-40 minut.

~ ~ ~ ~ ~

Tip: nechceme-li servírovat pyré přímo v zapékacích miskách, je dobré je zapékat např. v silikonových formičkách nebo zapékací misky vyložit pečícím papírem

Zapečený halibut v brokolicovém pyré

 

novinky

Pracujeme na nové kuchařce pro dietu pankreasu. Dobrá zpráva pro vás je, že recepty jsou vhodné i pro jaterní dietu, takže si je budete moct dopřát i vy.

Mrkněte na web pankreatitida.cz, kde budou postupně přibývat recepty.

copyright

Text © 2019 Lukáš Zach

Fotografie © 2019 Lukáš Zach

Všechna práva vyhrazena.

Veškerý obsah je chráněn autorským zákonem.

Kopírování a rozšiřování textu nebo fotografií bez svolení autora je zakázáno.

© 2020 zachlee.cz | Jednoduchá kuchařka