Zeleninová pyré

Zeleninová pyré

Pyré. Asi nejvděčnější příloha, co znám. Nejznámější je samozřejmě bramborové pyré neboli kaše. Ale nejen z brambor lze udělat skvělou přílohu. Pyré z ostatních druhů zeleniny jsou stejně skvělá a ještě ke všemu mohou být neskutečně levná.

Když budete vařit některé ze zeleninových pyré, ceďte vývar do jiné nádoby. Byla by škoda přijít o tuto cennou surovinu, protože se dá využít do dalších jídel. Ať už do omáček nebo polévek. Také je někdy potřeba do mixovaného pyré trochu vývaru dolít zpět, a byla by škoda dolívat jej vodou.

Kořenovou zeleninu nebo dýni s bramborem lze vařit v mléce místo ve vodě. Jen si musíte dát pozor, aby se mléko jen lehce prohřívalo, jinak se srazí. Zelenina se bude sice vařit déle, ale bude chuťově jemnější. Nebo můžete mléko přidat do pyré při mixování, jako se to dělá s bramborovou kaší.

~ ~ ~ ~ ~

CELEROVÉ

Celer očistíme, nakrájíme na kostky a dáme vařit do osolené vody. Měkký celer scedíme, přidáme muškátový oříšek a rozmixujeme do hladka.

Tip: Vývar z celeru použijte třeba na kulajdu, dostane úplně jiný rozměr.

~ ~ ~ ~ ~

PYRÉ Z KOŘENOVÉ ZELENINY S KMÍNEM

Mrkev, celer a petržel očistíme a dáme vařit do osolené vody do změknutí. Poté scedíme a rozmixujeme. Přidáme mletý kmín, muškátový oříšek a podle potřeby dosolíme.

Tip: Vývar ze zeleniny použijte do rajské omáčky, bude mnohem výraznější.

~ ~ ~ ~ ~

PETRŽELOVÉ SE SÝREM

Petržel očistíme, nakrájíme na kostky a dáme vařit do osolené vody. Jakmile je měkký, scedíme a rozmixujeme. Nakonec do celerového pyré vmícháme trochu najemno nastrouhaného nízkotučného sýra.

~ ~ ~ ~ ~

BROKOLICOVÉ S MAJORÁNKOU

Brokolici rozdělíme na růžičky a dáme vařit do osolené vody. Trvá to jen 10-15 minut, poté scedíme, přidáme majoránku a sůl a rozmixujeme.

~ ~ ~ ~ ~

ZELENÉ ŠPENÁTOVÉ S BRAMBOREM

Mladý špenát lehce spaříme v horké, osolené vodě. Vyjmeme a necháme stranou. Do vývaru dáme vařit očištěné, nakrájené brambory do změknutí. Měkké brambory scedíme, přidáme spařený špenát, okořeníme mletým novým kořením, osolíme a rozmixujeme.

~ ~ ~ ~ ~

DÝŇOVÉ S BRAMBOREM

Dýni Hokkaido omyjeme a i se slupkou nakrájíme na kostky. Brambory oloupeme a nakrájíme také na kostky. Společně vaříme doměkka. Poté scedíme, přidáme kmín a muškátový oříšek a rozmixujeme.

~ ~ ~ ~ ~

PYRÉ Z ČERVENÉ ŘEPY

Řepu očistíme, nakrájíme na kostky a dáme vařit společně s větvičkou rozmarýnu do osolené vody. Jakmile bude řepa měkká, scedíme, vyndáme rozmarýn a řepu rozmixujeme společně s několika kapkami olivového oleje. Podle potřeby dosolíme.

Tip: Vývar z červené řepy použijte na polévku z červené řepy a brambor.

~ ~ ~ ~ ~

CUKETOVÉ S BYLINKAMI

Cuketu rozpůlíme, zbavíme semínek, nakrájíme a dáme vařit do osolené vody. Trvá to jen chvilku, takže je potřeba jí hlídat. Měkkou cuketu scedíme, přidáme nasekané zelené bylinky jako petrželku, libeček, bazalku aj., osolíme a rozmixujeme.

~ ~ ~ ~ ~

KUKUŘIČNÉ S BATÁTY

Batáty oloupeme, nakrájíme a dáme vařit do osolené vody společně s kukuřicí. Poté scedíme, osolíme a rozmixujeme. Pyré pak přepasírujeme přes cedník, abychom se zbavili slupek z kukuřice.

Zeleninová pyré

 

novinky

Pracujeme na nové kuchařce pro dietu pankreasu. Dobrá zpráva pro vás je, že recepty jsou vhodné i pro jaterní dietu, takže si je budete moct dopřát i vy.

Mrkněte na web pankreatitida.cz, kde budou postupně přibývat recepty.

copyright

Text © 2019 Lukáš Zach

Fotografie © 2019 Lukáš Zach

Všechna práva vyhrazena.

Veškerý obsah je chráněn autorským zákonem.

Kopírování a rozšiřování textu nebo fotografií bez svolení autora je zakázáno.

© 2020 zachlee.cz | Jednoduchá kuchařka