Kynuté a nekynuté knedlíky

Kynuté a nekynuté knedlíky

KYNUTÉ KNEDLÍKY

4-6 porcí / 1,5 hod.
VHODNÉ DO PARNÍHO HRNCE
VHODNÉ K ZAMRAŽENÍ

Potřebujeme:

500g polohrubé mouky • 250ml mléka • 1/2 droždí • 1 vejce • 1 lžíci cukru • 1 lžičku soli

~ ~ ~ ~ ~

Postup:

Do vlažného mléka vložíme rozdrobené droždí, cukr a necháme vzejít kvásek. Trvá to asi 10 minut. Kvásek poté smícháme s moukou, solí a vejcem a vše vypracujeme v tužší těsto. Necháme hodinu kynout.

Po vykynutí těsto rozdělíme na 2 díly, které znovu dobře propracujeme a necháme pod utěrkou znovu 10 minut kynout. Z nakynulých bochánků vyválíme knedlíky a vymačkáme z nich vzduch, který vznikl uvnitř během válení. Knedlíky pak při vaření nepopraskají.

Vyválené knedlíky necháme dalších 5 minut pod utěrkou odpočinout a poté vaříme ve vroucí, osolené vodě 15 minut. V polovině vaření knedlíky ve vodě otočíme. Při vyndávání knedlíky propícháme vidlicí nebo špejlí, aby se nesrazili.

NEKYNUTÉ KNEDLÍKY

4-6 porcí / 30 min.
VHODNÉ DO PARNÍHO HRNCE
VHODNÉ K ZAMRAŽENÍ

Potřebujeme:

500g polohrubé mouky • 250ml mléka • 1,5 balení prášku do pečiva (18g) • 1 vejce • 1 lžíci cukru • 1 lžičku soli

~ ~ ~ ~ ~

Postup:

Mouku, sůl, cukr a prášek do pečiva smícháme dohromady.

Do směsi přidáme mléko a vejce a vypracujeme vláčné, nelepivé těsto, které rozdělíme na 2 díly. Z nich vyválíme knedlíky a necháme 5 minut odpočinout pod utěrkou.

Vaříme ve vroucí, osolené vodě asi 15 minut. V polovině vaření knedlíky ve vodě otočíme. Při vyndávání knedlíky propícháme vidlicí nebo špejlí.

~ ~ ~ ~ ~

Postup pro parní hrnec:

Nádobu parního hrnce pomažeme olejem. Knedlíky, připravené k vaření vkládáme do parního hrnce a vaříme 20 minut.

~ ~ ~ ~ ~

Tip: chcete-li připravit houskové knedlíky, přidejte do těsta hrst nakrájeného suchého pečiva

vždy dbejte na to, že kynuté knedlíky musí vychladnout, aby se zastavil kvasný proces

Kynuté a nekynuté knedlíky

 

novinky

Pracujeme na nové kuchařce pro dietu pankreasu. Dobrá zpráva pro vás je, že recepty jsou vhodné i pro jaterní dietu, takže si je budete moct dopřát i vy.

Mrkněte na web pankreatitida.cz, kde budou postupně přibývat recepty.

copyright

Text © 2019 Lukáš Zach

Fotografie © 2019 Lukáš Zach

Všechna práva vyhrazena.

Veškerý obsah je chráněn autorským zákonem.

Kopírování a rozšiřování textu nebo fotografií bez svolení autora je zakázáno.

© 2020 zachlee.cz | Jednoduchá kuchařka