300g drůbeží šunky (můžeme použít i kvalitní drůbeží párky) • 2 mrkve • ¼ celeru • 150g rajčatového protlaku • 700ml pasírovaných rajčat • 500g bezvaječných špaget • 2 lžíce slunečnicového oleje • tymián • petrželka • šťáva z poloviny citronu • 2 lžíce cukru • sůl
~ ~ ~ ~ ~
Šunku nakrájíme na proužky a opražíme na suché, nepřilnavé pánvi. Pokud nepřilnavou pánev nemáme, můžeme šunku upéct na pečícím papíře na sucho v troubě (pečeme 10 minut na 160°C). Opečenou šunku dáme stranou.
Mrkev a celer očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle, vložíme do hrnce společně s rajčatovým protlakem a malým množstvím vody a společně vše asi 5 minut pomalu provaříme. Poté přilijeme pasírovaná rajčata, stejné množství vody, slunečnicový olej a tymián, Osolíme a vaříme na středním plameni asi jednu hodinu, dokud omáčka nezhoustne.
Omáčku dochutíme citronovou šťávou, cukrem a solí. Před podáváním do omáčky vmícháme posekanou petrželku a opečenou šunku.
Zavázali jsme se, že bude kuchařka vždy zdarma a na tomto nic měnit nehodláme. Ale při stále se zvyšujících nákladech na provoz tohoto webu se obracíme na Vás vás. Abychom pro Vás mohli nadále spravovat tyto stránky a pracovat na dalším rozvoji, potřebujeme Vaši pomoc. Pokud se Vám naše kuchařka líbí a chtěli byste ji podpořit, tak můžete na náš účet 1117271044/3030. Jsme vděčni za každý, i jakkoli malý příspěvek.
Vaše Jednoduchá kuchařka.
Pracujeme na nové kuchařce pro dietu pankreasu. Dobrá zpráva pro vás je, že recepty jsou vhodné i pro jaterní dietu, takže si je budete moct dopřát i vy.
Mrkněte na web pankreatitida.cz, kde budou postupně přibývat recepty.
Text © 2019 Lukáš Zach
Fotografie © 2019 Lukáš Zach
Všechna práva vyhrazena.
Veškerý obsah je chráněn autorským zákonem.
Kopírování a rozšiřování textu nebo fotografií bez svolení autora je zakázáno.