600g mletého hovězího masa • 2 větší mrkve • 2 stonky řapíkatého celeru • ½ menšího celeru • 1 petržel • 500g brambor • 3 vejce • provensálské koření • mletý kmín • 200g hladké mouky • 100g bílé rýže (jasmínová nebo basmati) • majoránka • sůl
~ ~ ~ ~ ~
Mleté maso smícháme s vejci, které jsme zbavili žloutků, kmínem, majoránkou, vařenou rýží, moukou a solí. Vypracujeme vláčné, tužší těsto, které necháme v lednici 20 minut odpočinout.
Zeleninu očistíme a nakrájíme na kostky. Brambory omyjeme a i se slupkou je nakrájíme také na stejně velké kostky jako ostatní zeleninu. Všechnu zeleninu povaříme v osolené vodě 10-15 minut, aby trochu změkla.
Pekáč vyložíme alobalem tak, aby přesahoval přes okraje a bylo možné jím překrýt sekanou se zeleninou. Povařenou zeleninu a brambory smícháme s provensálským kořením a trochou soli a vysypeme ji na alobal. Uprostřed vytvoříme řádek.
Z masa vytvoříme válec, který vložíme do řádku, zeleninu zalijeme trochou vývaru, poté přikryjeme alobalem a nahoře uzavřeme.
Takto připravenou sekanou dáme péct do trouby na 150°C asi na 2 hodiny.
~ ~ ~ ~ ~
Tip: zeleninu můžete obměnit podle sebe, např. chřestem, cuketou, lilkem, brokolicí nebo jinými druhy, ale mějte na paměti, že se sekaná peče dlouho a takzvaná netvrdá zelenina se může během pečení rozvařit, protože do sebe nasákne tekutiny z ostatní zeleniny a masa – proto raději vybírejte tvrdší druhy zeleniny
Zavázali jsme se, že bude kuchařka vždy zdarma a na tomto nic měnit nehodláme. Ale při stále se zvyšujících nákladech na provoz tohoto webu se obracíme na Vás vás. Abychom pro Vás mohli nadále spravovat tyto stránky a pracovat na dalším rozvoji, potřebujeme Vaši pomoc. Pokud se Vám naše kuchařka líbí a chtěli byste ji podpořit, tak můžete na náš účet 1117271044/3030. Jsme vděčni za každý, i jakkoli malý příspěvek.
Vaše Jednoduchá kuchařka.
Pracujeme na nové kuchařce pro dietu pankreasu. Dobrá zpráva pro vás je, že recepty jsou vhodné i pro jaterní dietu, takže si je budete moct dopřát i vy.
Mrkněte na web pankreatitida.cz, kde budou postupně přibývat recepty.
Text © 2019 Lukáš Zach
Fotografie © 2019 Lukáš Zach
Všechna práva vyhrazena.
Veškerý obsah je chráněn autorským zákonem.
Kopírování a rozšiřování textu nebo fotografií bez svolení autora je zakázáno.