Jemná polévka z kapra s krupicovými noky

Jemná polévka z kapra s krupicovými noky
4-6 porcí / 1,5 hod.

Potřebujeme:

500g ryb bez kůže podle chuti (treska, kapr aj., může být i filé) • rybí kosti na polévku (pokud máme, nemusí být) – ne hlavy! • 1 litr vody • 2 menší mrkve • 2 stonky řapíkatého celeru • ¼ celeru • 1 petržel • 1 malá cibule • nové koření a bobkový list • 100ml mléka • 100g hladké mouky • lžíci dětské krupice • hrst posekané petrželky • sůl

Na krupicové noky:

200g dětské krupice • 1 vejce • 100ml mléka • trochu posekané petrželky • sůl

~ ~ ~ ~ ~

Postup:

Rybí maso a kosti (pokud máme), očištěnou zeleninu vcelku, rozpůlenou cibuli i se slupkou a koření vložíme do hrnce. Zalijeme vodou, lehce osolíme a necháme na kamnech pomalu táhnout, dokud zelenina nezměkne.

Mezitím si připravíme krupicové noky. Všechny ingredience smícháme dohromady a vytvoříme těsto, které následně protlačíme přes síto na halušky do vroucí, osolené vody. Vaříme cca 5 minut. Po uvaření je propláchneme studenou vodou.

Vývar přecedíme a vrátíme zpět na kamna. Zeleninu a maso vybereme. Kosti, koření a cibuli vyhodíme.

Mouku rozmícháme v mléce a zahustíme jím polévku. Přisypeme lžíci krupice a necháme povařit asi 10 minut. Rybí maso a zeleninu nakrájíme na kousky a vložíme zpět do polévky.

Dochutíme solí a vložíme uvařené noky. Nakonec vmícháme nasekanou petrželku.

~ ~ ~ ~ ~

Tip: pokud použijeme kromě rybího masa i kosti, je lepší vložit samotné maso zvlášť do cedníku, který ponoříme zčásti do polévky, takže nemusíme pak maso složitě vybírat

Jemná polévka z kapra s krupicovými noky

 

podpořte nás

Zavázali jsme se, že bude kuchařka vždy zdarma a na tomto nic měnit nehodláme. Ale při stále se zvyšujících nákladech na provoz tohoto webu se obracíme na Vás vás. Abychom pro Vás mohli nadále spravovat tyto stránky a pracovat na dalším rozvoji, potřebujeme Vaši pomoc. Pokud se Vám naše kuchařka líbí a chtěli byste ji podpořit, tak můžete na náš účet 1117271044/3030. Jsme vděčni za každý, i jakkoli malý příspěvek.

Vaše Jednoduchá kuchařka.

novinky

Pracujeme na nové kuchařce pro dietu pankreasu. Dobrá zpráva pro vás je, že recepty jsou vhodné i pro jaterní dietu, takže si je budete moct dopřát i vy.

Mrkněte na web pankreatitida.cz, kde budou postupně přibývat recepty.

copyright

Text © 2019 Lukáš Zach

Fotografie © 2019 Lukáš Zach

Všechna práva vyhrazena.

Veškerý obsah je chráněn autorským zákonem.

Kopírování a rozšiřování textu nebo fotografií bez svolení autora je zakázáno.

© 2020 zachlee.cz | Jednoduchá kuchařka