500g hovězí kližky • 4 lžíce rajčatového protlaku • 1,5 litru vody • 2 větší mrkve • ½ celeru • 2 větší brambory • 50g hladké mouky • mletý kmín • majoránka • sůl
• bílé pečivo • vařené těstoviny
~ ~ ~ ~ ~
Hovězí maso očistíme a odblaníme. Vložíme do hrnce společně s protlakem, přilijeme malé množství vody a pomalu společně zvolna vaříme zhruba 5-10 minut. Podle potřeby přiléváme vždy po troškách vodu, aby se směs nepřipalovala.
Jakmile je maso zatažené, zalijeme vodou, osolíme a okořeníme mletým kmínem. Přiklopíme pokličkou a vaříme maso do měkka.
Jakmile je maso měkké, přidáme k němu nakrájenou mrkev a celer a necháme vařit dalších 15 minut. Poté k masu přidáme brambory, pokrájené na kostky a vaříme do změknutí. Nakonec guláš zahustíme moukou opraženou na sucho, nebo rozmíchanou ve vodě a necháme ještě zhruba 15 minut provařit.
Nakonec do guláše přidáme majoránku a podle potřeby dochutíme solí.
Zavázali jsme se, že bude kuchařka vždy zdarma a na tomto nic měnit nehodláme. Ale při stále se zvyšujících nákladech na provoz tohoto webu se obracíme na Vás vás. Abychom pro Vás mohli nadále spravovat tyto stránky a pracovat na dalším rozvoji, potřebujeme Vaši pomoc. Pokud se Vám naše kuchařka líbí a chtěli byste ji podpořit, tak můžete na náš účet 1117271044/3030. Jsme vděčni za každý, i jakkoli malý příspěvek.
Vaše Jednoduchá kuchařka.
Pracujeme na nové kuchařce pro dietu pankreasu. Dobrá zpráva pro vás je, že recepty jsou vhodné i pro jaterní dietu, takže si je budete moct dopřát i vy.
Mrkněte na web pankreatitida.cz, kde budou postupně přibývat recepty.
Text © 2019 Lukáš Zach
Fotografie © 2019 Lukáš Zach
Všechna práva vyhrazena.
Veškerý obsah je chráněn autorským zákonem.
Kopírování a rozšiřování textu nebo fotografií bez svolení autora je zakázáno.