500g brambor • 1 větší cuketu • 3 vejce • 300g krůtí šunky (nebo jiné) • 200g hladké mouky • trochu mléka (nemusí být) • mletý kmín • majoránku • sůl
~ ~ ~ ~ ~
Brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Cuketu rozpůlíme, zbavíme jádřince a nastrouháme na hrubém struhadle. Krůtí šunku nakrájíme na kostičky a přidáme k nastrouhané cuketě a bramborům. Přidáme celá vejce, kmín, sůl a majoránku a promícháme.
Podle potřeby přisypáváme mouku, až vznikne vláčné, lehce roztíratelné těsto. Dáme pozor, aby těsto nebylo příliš husté, v bramborácích by pak byla cítit mouka. Kdyby bylo těsto příliš husté, rozředíme jej mlékem.
Do rozehřáté pánve vložíme pečící papír, pokládáme na něj po lžících připravené těsto a spodkem lžíce tvarujeme tenkou placku. Jakmile je bramborák na vrchu zatuhlý a vespod opečený, obrátíme jej a opečeme i z druhé strany.
~ ~ ~ ~ ~
Tip: pečící papíry si připravte dva. Až bude potřeba bramborák otočit, vyjměte jej z pánve i s pečícím papírem, vložte do ní druhý, bramborák do něj vraťte horní stranou a spodní pečící papír pak už jen sloupnete
bramborák se dá připravit i v troubě na plechu, jako když se připravují zapečené brambory nebo těstoviny
Zavázali jsme se, že bude kuchařka vždy zdarma a na tomto nic měnit nehodláme. Ale při stále se zvyšujících nákladech na provoz tohoto webu se obracíme na Vás vás. Abychom pro Vás mohli nadále spravovat tyto stránky a pracovat na dalším rozvoji, potřebujeme Vaši pomoc. Pokud se Vám naše kuchařka líbí a chtěli byste ji podpořit, tak můžete na náš účet 1117271044/3030. Jsme vděčni za každý, i jakkoli malý příspěvek.
Vaše Jednoduchá kuchařka.
Pracujeme na nové kuchařce pro dietu pankreasu. Dobrá zpráva pro vás je, že recepty jsou vhodné i pro jaterní dietu, takže si je budete moct dopřát i vy.
Mrkněte na web pankreatitida.cz, kde budou postupně přibývat recepty.
Text © 2019 Lukáš Zach
Fotografie © 2019 Lukáš Zach
Všechna práva vyhrazena.
Veškerý obsah je chráněn autorským zákonem.
Kopírování a rozšiřování textu nebo fotografií bez svolení autora je zakázáno.