Trhaná panenka v zeleninovém aspiku

Trhaná panenka v zeleninovém aspiku
3-4 porce / 1,5 hod. + čas na vychladnutí

Potřebujeme:

1 litry vody • 1 větší mrkev • 1/2 menšího celeru • 2 stonky řapíkatého celeru • 1 menší rajče • 1 menší petržel nebo pastiňák • 1 menší cibuli • nové koření • bobkový list • stonky z petrželky a libečku • větvičku rozmarýnu • 1 vepřovou panenku • 2 balíčky plátkové želatiny (cca 20g) • sůl

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Postup:

Všechnu zeleninu očistíme, vložíme do hrnce a zalijeme vodou. Přidáme koření a bylinky, osolíme, přivedeme pomalu k varu a poté stáhneme na co nejnižší stupeň.

Vepřovou panenku pečlivě očistíme a lehce osolíme. Poté ji velmi dobře zabalíme do potravinové folie a dáme zhruba na 30 minut vařit do vývaru.

Jakmile panenku vyjmeme z vývaru, dáme ji vychladnout do lednice. Mezitím necháme vývar ještě asi 20 minut vařit a poté z něj vyjmeme všechnu zeleninu a koření.

Vývaru odměříme zhruba 600-700ml a podle návodu do něj vmícháme želatinu.

Panenku podélně natrháme, vyskládáme do vhodné formy, zalijeme vývarem a necháme v lednici ztuhnout.

Podáváme s pečivem.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Tip: • Pokud chcete, můžete k panence do formy přidat i nakrájenou vařenou zeleninu.

• (soukromý tip) Nebojte se plátkovou želatinu dát rovnou do vývaru. Nemusíte ji nechávat nabobtnat – rozpustí se tak jako tak, jen to potrvá o malou chvilku déle…

Trhaná panenka v zeleninovém aspiku

 

novinky

Pracujeme na nové kuchařce pro dietu pankreasu. Dobrá zpráva pro vás je, že recepty jsou vhodné i pro jaterní dietu, takže si je budete moct dopřát i vy.

Mrkněte na web pankreatitida.cz, kde budou postupně přibývat recepty.

copyright

Text © 2019 Lukáš Zach

Fotografie © 2019 Lukáš Zach

Všechna práva vyhrazena.

Veškerý obsah je chráněn autorským zákonem.

Kopírování a rozšiřování textu nebo fotografií bez svolení autora je zakázáno.

© 2020 zachlee.cz | Jednoduchá kuchařka