1kg mrkve • 150g rajčatového protlaku • 200g celeru • 0,5l zeleninového nebo masového vývaru – pokud nemáme, použijeme vodu, ve které vyvaříme několik kuliček nového koření, pár listů bobkového listu a větvičku tymiánu nebo rozmarýnu • 1l vývaru z uvařených těstovin • 1 citron • cukr • sůl
Na domácí těstoviny: 2 hrnky mouky • bílky ze tří vajec • asi ½ hrnku studené vody • špetku soli
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nejprve připravíme těstoviny. Do mísy nasypeme mouku a uděláme do ní důlek, do kterého dáme bílky a osolíme. Postupně promícháváme, podle potřeby přidáváme vodu. Jakmile se všechny ingredience spojí dohromady, vyjmeme z mísy a na válu vyhněteme na vláčné těsto. Těsto zabalíme do folie nebo jej vrátíme do mísy a přikryjeme utěrkou a necháme v lednici alespoň 20 minut odpočinout.
Těsto, připravené k válení, pomalu válečkem rozválíme podle potřeby na 1-3mm silný plát, ze kterého nakrájíme široké nudle. Vaříme ve vroucí osolené vodě podle tloušťky těstovin 6-10 minut.
Celer nastrouháme na jemno, mrkev nakrájíme na tenčí kolečka. Vložíme do hrnce, přidáme protlak, vývar, vodu z těstovin, citronovou šťávu, 2 lžíce cukru a osolíme. Na mírném plameni vaříme, dokud není mrkev měkká a poté omáčku svaříme do zhoustnutí. Podle potřeby přilijeme trochu vody. Nakonec dochutíme solí, citronovou šťávou a cukrem.
Uvařené těstoviny smícháme s ragů a podáváme. Můžeme posypat nízkotučným sýrem.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Tip: Čerstvé těstoviny můžeme zamrazit nebo nasušit k dalšímu použití
Na těstoviny se dají použít všechny druhy mouky, hladká, polohrubá, hrubá nebo je můžeme dle libosti míchat, ale asi nejlepší těstoviny jsou z mouky semolinové
Těstoviny můžeme připravit i jako bezvaječné, když vejce zaměníme za vodu.
Místo vody můžeme použít např. pasírovaná rajčata, mixovaný špenát nebo jiné příměsi. Těstoviny tyto ingredience příjemně ochutí a krásně obarví.
Zavázali jsme se, že bude kuchařka vždy zdarma a na tomto nic měnit nehodláme. Ale při stále se zvyšujících nákladech na provoz tohoto webu se obracíme na Vás vás. Abychom pro Vás mohli nadále spravovat tyto stránky a pracovat na dalším rozvoji, potřebujeme Vaši pomoc. Pokud se Vám naše kuchařka líbí a chtěli byste ji podpořit, tak můžete na náš účet 1117271044/3030. Jsme vděčni za každý, i jakkoli malý příspěvek.
Vaše Jednoduchá kuchařka.
Pracujeme na nové kuchařce pro dietu pankreasu. Dobrá zpráva pro vás je, že recepty jsou vhodné i pro jaterní dietu, takže si je budete moct dopřát i vy.
Mrkněte na web pankreatitida.cz, kde budou postupně přibývat recepty.
Text © 2019 Lukáš Zach
Fotografie © 2019 Lukáš Zach
Všechna práva vyhrazena.
Veškerý obsah je chráněn autorským zákonem.
Kopírování a rozšiřování textu nebo fotografií bez svolení autora je zakázáno.