Vepřové roládky plněné špenátovou nádivkou se šťouchaným bramborem

Toto zajímavé spojení brambor a chleba jsem našel v jedné historické zmínce a natolik mne to zaujalo, že jsem jej musel do knihy umístit. Je to dávno zapomenuté jídlo zhruba z 16. století, kdy v Evropě nebyly brambory tak běžné jako dnes. Uvařené brambory se rozšťouchaly s mlékem a přimíchal se do nich starší chléb. Vydatné a velmi zajímavé bezmasé jídlo, plné sacharidů, které na dlouho zasytí. Vyzkoušejte tuto lehčí variantu netradičního pokrmu, který vás jistě překvapí.

Vepřové roládky plněné špenátovou nádivkou se šťouchaným bramborem
3-4 porce / 2 hod.

Potřebujeme:

600g vepřové kýty • 0,5 litru masového vývaru nebo vody • sůl

Na špenátovou nádivku:

200g mraženého špenátu • bílky ze 2 vajec • 4-5 plátků toastového chleba • strouhanku • lžíci citronové šťávy • sůl

Na šťouchané brambory:

800g brambor • 4 plátky toastového chleba • 100ml odtučněného mléka • sůl

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Postup:

Nejprve si připravíme nádivku. Špenát rozmixujeme nebo nadrobno nasekáme. Přidáme vejce, nakrájený toastový chléb, citronovou šťávu, osolíme a zamícháme. Pokud je potřeba, přidáme trochu strouhanky, aby vzniklo vláčné těsto.

Vepřovou kýtu nakrájíme, naklepeme na tenké plátky a osolíme. Z nádivky uděláme 3-4 koule, které zabalíme do masa a převážeme motouzem nebo upevníme jehlami.

Maso vložíme do pekáčku, zalijeme horkým vývarem a pod pokličkou pečeme při 130°C zhruba 1 hodinu.

Mezitím si uvaříme brambory, ale nesolíme. Po uvaření scedíme a vývar odložíme stranou. Do brambor přidáme mléko, nakrájený toastový chléb, majoránku, sůl a rozšťoucháme.

Po upečení vyjmeme maso z pekáčku, výpek smícháme s vývarem z brambor a necháme zredukovat do omáčky. Nebude jí moc, takže pokud chceme omáčky trochu více, přihustíme jí bramborovým škrobem. Nakonec dochutíme a můžeme podávat.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Tip: Brambory můžeme uvařit i se slupkou.

Brambory osolte teprve, až je budete šťouchat, zredukovaný vývar by mohl omáčku přesolit.

Vepřové roládky plněné špenátovou nádivkou se šťouchaným bramborem

 

novinky

Pracujeme na nové kuchařce pro dietu pankreasu. Dobrá zpráva pro vás je, že recepty jsou vhodné i pro jaterní dietu, takže si je budete moct dopřát i vy.

Mrkněte na web pankreatitida.cz, kde budou postupně přibývat recepty.

copyright

Text © 2019 Lukáš Zach

Fotografie © 2019 Lukáš Zach

Všechna práva vyhrazena.

Veškerý obsah je chráněn autorským zákonem.

Kopírování a rozšiřování textu nebo fotografií bez svolení autora je zakázáno.

© 2020 zachlee.cz | Jednoduchá kuchařka