Kuře na špejli s cuketovým kuskusem

Kuře na špejli s cuketovým kuskusem
4 porce / 1 hod. • vhodné do parního hnce

Potřebujeme:

400-600g kuřecích prsou • 2 cukety • 700ml rajčatové šťávy • šťávu ze dvou pomerančů • hladkolistou petrželku • bazalku (nemusí být) • cukr •sůl

Na kuskus:

2 hrnky kuskusu • 3 hrnky vody • sůl

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Postup:

Kuřecí prsa nakrájíme na dlouhé nudličky nebo na kostky, osolíme a napícháme ne špejli. Cukety rozřízneme napůl a vydlabeme z nich lžící semínka. Šťávu z pomerančů smícháme s pasírovanými rajčaty, přidáme 2 lžíce cukru, trochu osolíme, promícháme a nalijeme do pekáčku.

Bazalku a petrželku nasekáme. Kuřecí psa na špejli obalíme v bylinkách a vložíme do pekáče na rajčatovou směs. Vedle položíme vydlabané cukety, uzavřeme poklicí a dáme péct do trouby na 140°C na 40 minut.

Mezitím si připravíme kuskus. Kuskus ve vhodné nádobě promícháme s trochou soli, zalijeme vroucí vodou a zakryjeme pokličkou a necháme asi 10 minut stát. Hotový kuskus prokypříme vidličkou.

Jakmile je maso upečené, vyjmeme z pekáče cukety, nakrájíme je, smícháme s kuskusem a můžeme podávat.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Postup pro parní hrnec:

Vše připravujeme dle receptu, jen maso vaříme v parním hrnci 35 minut, cukety zhruba 10 minut a omáčku necháme svařit zvlášť s pomerančovou šťávou v hrnci do zhoustnutí.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Tip: Kuřecí prsa nemusíte nutně píchat na špejli, stačí je připravit třeba jen i jako steaky.

Prsa a cuketu nemusíte nutně péct v troubě, ale můžete je připravit v pánvi v omáčce.

Kuře na špejli s cuketovým kuskusem

 

novinky

Pracujeme na nové kuchařce pro dietu pankreasu. Dobrá zpráva pro vás je, že recepty jsou vhodné i pro jaterní dietu, takže si je budete moct dopřát i vy.

Mrkněte na web pankreatitida.cz, kde budou postupně přibývat recepty.

copyright

Text © 2019 Lukáš Zach

Fotografie © 2019 Lukáš Zach

Všechna práva vyhrazena.

Veškerý obsah je chráněn autorským zákonem.

Kopírování a rozšiřování textu nebo fotografií bez svolení autora je zakázáno.

© 2020 zachlee.cz | Jednoduchá kuchařka