Bramborák s cuketou a mletým masem

Bramborák s cuketou a mletým masem
4-5 porcí / 2 hod.

Potřebujeme:

300g mletého libového masa • 1kg brambor, oloupaných • 500g cukety, zbavené semínek • vývar • bílky ze tří vajec • 100g hladké mouky • bylinky podle chuti • majoránku • sůl

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Postup:

Nejprve nastrouháme brambory na jemno a cuketu na hrubém struhadle. Mírně osolíme, promícháme a necháme půl hodiny odstát. Cuketa a brambory pustí vodu.

Mezitím si připravíme mleté maso. Maso vložíme do hrnce, zalijeme vývarem a povaříme. Do vývaru můžeme vložit čerstvé svázané bylinky nebo vložené v košíku. Vaříme podle potřeby 20-40 minut podle druhu masa. Poté scedíme a necháme trochu vychladnout. Vývar si opět schováme na příště.

Z cukety a brambor vymačkáme co nejvíce vody. Přidáme bílky, mouku a majoránku a vytvoříme těsto, které můžeme podle potřeby ještě dosolit.

Polovinu těsta rozprostřeme do vhodné nepřilnavé nádoby – pekáčku, pánve – nebo jiné, kterou vyložíme pečícím papírem. Na první polovinu těsta rozprostřeme mleté maso a navrch druhou polovinu těsta. Přikryjeme poklicí nebo alobalem a pečeme na 140°C zhruba 45 minut.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Tip: Maso se hodí jakékoli – hovězí nebo vepřová kýta nebo kuřecí či krůtí prsa.

Bylinky můžete vynechat, ale pokud budete chtít bramborák připravovat s vepřovým masem, určitě doporučuji je použít.

Tato dávka těsta vystačí na jednu pizza formu o průměru 30cm, kterou vidíte na obrázku.

Bramborák s cuketou a mletým masem

 

novinky

Pracujeme na nové kuchařce pro dietu pankreasu. Dobrá zpráva pro vás je, že recepty jsou vhodné i pro jaterní dietu, takže si je budete moct dopřát i vy.

Mrkněte na web pankreatitida.cz, kde budou postupně přibývat recepty.

copyright

Text © 2019 Lukáš Zach

Fotografie © 2019 Lukáš Zach

Všechna práva vyhrazena.

Veškerý obsah je chráněn autorským zákonem.

Kopírování a rozšiřování textu nebo fotografií bez svolení autora je zakázáno.

© 2020 zachlee.cz | Jednoduchá kuchařka