4 králičí stehna • 0,5l vývaru • 2 větší mrkve • ¼ celeru • 2 stonky řapíkatého celeru • menší hrst rozmarýnu • 4 bobkové listy • sůl
1 litr odtučněného mléka • 250g instantní polenty • tymián nebo rozmarýn nebo petrželka • sůl
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Kořenovou zeleninu očistíme, nahrubo nastrouháme, vložíme do hrnce a zalijeme vývarem. Přidáme nadrobno nakrájený řapíkatý celer a přivedeme pomalu k varu. Stáhneme na co nejmenší stupeň, osolíme, přidáme králičí stehna a asi polovinu větviček rozmarýnu. Směs v pánvi dolijeme vodou tak, aby byla stehýnka ponořená alespoň do ¾.
Pod pokličkou dusíme zhruba 1,5 hodiny, dokud nebudou stehna měkká. Podle potřeby přiléváme vývar nebo vodu tak, aby byla stehna stále alespoň ze tří čtvrtin ponořená.
Poté stehna, rozmarýn a bobkový list vyjmeme z hrnce a zeleninu rozmixujeme tyčovým mixérem. Druhou polovinu rozmarýnu obereme, posekáme, přidáme do omáčky a necháme svařit do zhoustnutí.
Příprava polentového knedlíku: Do hrnce dáme vařit mléko, osolíme a přidáme hrst posekaného tymiánu, rozmarýnu nebo petrželky. Než se začne mléko vařit, přisypeme pomalu polentu, promícháme a pomalu vaříme asi 5 minut do zhoustnutí. Když polenta zhoustne na hustou kaši, stáhneme z kamen a necháme pár minut chladnout. Poté balíme do folie jako knedlíky a necháme vychladit alespoň 1 hodinu v lednici.
Zavázali jsme se, že bude kuchařka vždy zdarma a na tomto nic měnit nehodláme. Ale při stále se zvyšujících nákladech na provoz tohoto webu se obracíme na Vás vás. Abychom pro Vás mohli nadále spravovat tyto stránky a pracovat na dalším rozvoji, potřebujeme Vaši pomoc. Pokud se Vám naše kuchařka líbí a chtěli byste ji podpořit, tak můžete na náš účet 1117271044/3030. Jsme vděčni za každý, i jakkoli malý příspěvek.
Vaše Jednoduchá kuchařka.
Pracujeme na nové kuchařce pro dietu pankreasu. Dobrá zpráva pro vás je, že recepty jsou vhodné i pro jaterní dietu, takže si je budete moct dopřát i vy.
Mrkněte na web pankreatitida.cz, kde budou postupně přibývat recepty.
Text © 2019 Lukáš Zach
Fotografie © 2019 Lukáš Zach
Všechna práva vyhrazena.
Veškerý obsah je chráněn autorským zákonem.
Kopírování a rozšiřování textu nebo fotografií bez svolení autora je zakázáno.