Mleté kuličky v rajské omáčce

Mleté kuličky v rajské omáčce
4-6 porcí / 1,5 hod.
VHODNÉ K ZAVAŘENÍ NEBO ZAMRAŽENÍ

Potřebujeme:

500g mletého hovězího masa • 500g celeru • 500g mrkve • 280g rajského protlaku • 700ml parírovaných rajčat • 3 vejce • 150g hladké mouky • 2 litry vody (může být i vývar) • nové koření a bobkový list v košíku • třtinový cukr • 1 citron • mletá paprika • majoránku • mletý kmín • sůl

Vhodné přílohy:

kynutý nebo nekynut knedlík • vařené těstoviny

~ ~ ~ ~ ~

Postup:

Mleté maso vložíme do mísy, přidáme vejce, které jsme zbavili žloutků a hladkou mouku. Okořeníme kmínem, mletou paprikou, solí a majoránkou a dobře promícháme. Pokud je těsto moc lepivé, přidáme mouku a poté z něj vytvoříme malé kuličky.

Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na kostky.

Do hrnce vložíme rajčatový protlak, všechnu zeleninu, pasírovaná rajčata a koření v košíku. Zalijeme vodou, přivedeme pomalu k varu a vložíme připravené mleté kuličky. Do omáčky přidáme oloupaný a semínek zbavený citron, jednu lžíci cukru a osolíme.

Vaříme společně pod pokličkou asi 40 minut. Poté vyjmeme masové kuličky z omáčky a zeleninu necháme vařit dalších asi 30 minut, dokud zelenina není úplně měkká. Vyjmeme koření v sítku a omáčku rozmixujeme nebo přepasírujeme přes síto. Pokud je omáčka hodně hustá, naředíme vodou.

Nakonec do omáčky vrátíme kuličky a dochutíme solí.

Mleté kuličky v rajské omáčce

 

novinky

Pracujeme na nové kuchařce pro dietu pankreasu. Dobrá zpráva pro vás je, že recepty jsou vhodné i pro jaterní dietu, takže si je budete moct dopřát i vy.

Mrkněte na web pankreatitida.cz, kde budou postupně přibývat recepty.

copyright

Text © 2019 Lukáš Zach

Fotografie © 2019 Lukáš Zach

Všechna práva vyhrazena.

Veškerý obsah je chráněn autorským zákonem.

Kopírování a rozšiřování textu nebo fotografií bez svolení autora je zakázáno.

© 2020 zachlee.cz | Jednoduchá kuchařka