500g libového hovězího zadního • 1,5 litru vývaru nebo vody • 400g mrkve • 200g celeru • 200g petržele • 1 citron • nové koření a bobkový list v košíku • cukr • sůl
• nekynutý knedlík nebo některou variantu karlovarského knedlíku.
~ ~ ~ ~ ~
Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na kostky. Vložíme do hrnce, zalijeme vývarem nebo vodou, přidáme koření v košíku a pomalu přivedeme k varu. Poté vložíme maso a citron, zbavený slupky a semínek. Přidáme jednu lžíci cukru, trochu octa a soli a necháme pod pokličkou pomalu dusit, dokud nebude maso měkké.
Jakmile je maso měkké, vyjmeme jej z omáčky. Vyndáme i koření v košíku a omáčku rozmixujeme.
Omáčka by měla zhoustnout rozmixovanou zeleninou, ale pokud bude moc řídká, necháme ji zredukovat do požadované hustoty.
Nakonec dochutíme citronovou šťávou, solí a cukrem podle chuti.
~ ~ ~ ~ ~
Tip: svíčkovou můžete zjemnit kondenzovaným mlékem
Zavázali jsme se, že bude kuchařka vždy zdarma a na tomto nic měnit nehodláme. Ale při stále se zvyšujících nákladech na provoz tohoto webu se obracíme na Vás vás. Abychom pro Vás mohli nadále spravovat tyto stránky a pracovat na dalším rozvoji, potřebujeme Vaši pomoc. Pokud se Vám naše kuchařka líbí a chtěli byste ji podpořit, tak můžete na náš účet 1117271044/3030. Jsme vděčni za každý, i jakkoli malý příspěvek.
Vaše Jednoduchá kuchařka.
Pracujeme na nové kuchařce pro dietu pankreasu. Dobrá zpráva pro vás je, že recepty jsou vhodné i pro jaterní dietu, takže si je budete moct dopřát i vy.
Mrkněte na web pankreatitida.cz, kde budou postupně přibývat recepty.
Text © 2019 Lukáš Zach
Fotografie © 2019 Lukáš Zach
Všechna práva vyhrazena.
Veškerý obsah je chráněn autorským zákonem.
Kopírování a rozšiřování textu nebo fotografií bez svolení autora je zakázáno.